İÇLİ KÖFTE
Gerekli malzemeler:
Yaklaşık 500 gr ince bulgur(5 su bardağı )
1,5 Su bardağı irmik
4 Tane tost ekmeği (yada bayat ekmek suda ıslatılacak)
1 Yemek kaşığı biber salçası
1,5 Yemek kaşığı pulbiber
1 Tatlı kaşığı karabiber
1 Yemek kaşığı tuz
2 Yemek kaşığı kadar domates salçası
Aldığı kadar un yaklaşık (1,5-2 su bardağı)
Islatmak için sıcak su
İç harcı için:
500 gr kıyma
1 Kase doğranmış ceviz
4-5 Tane orta boy soğan
Bir tutam maydanoz
Tuz, karabiber, biber salçası, domates salçası sıvı yağ
Kızartmak için sıvı yağ
Tarifi:
Öncelikle kıyma harcımızı bir gün önce yapıp dolapta bekletirsek köftemizin içine doldururken dağılmaz ve soğuk şekilde daha iyi doldurduğunuzu göreceksiniz. Önce kıymamızı bir güzel kavuruyoruz. Sıvı yağ ekleyip soğanı, maydanozu ince ince kıyıp üzerine atıp solduruyoruz. Daha sonra baharatları ve salçayı da ekleyip kavurma işlemini yaptıktan sonra indirmeden önce cevizi de koyup karıştırıp kapatıyoruz. Hamuru için ince bulguru sıcak suyla ıslatıp üzerine bir tepsi kapatıp yarım saat bekleyelim. (daha kolay yoğurulması için) sonra ekmeğimizi suda ıslatarak yanlız su çok koyup ıslatmayın köfteyi yoğururken sadece ekmekli suyla yoğuracağız başka su eklemeyecez cıvık olmasın ki çok un yemesin (unu çok olursa kuru olur) bütün malzemeleri tepsiye alıp güzelce hamurumuzu un hariç yoğuruyoruz yoğurduktan sonra kendi kendini tuttuysa unu da ekleyip biraz daha yoğurup mandalin büyüklüğünde hamurdan parçalar koparıp elimizi hafif suya batırarak köftelerimizi oyuyoruz. Eğer ki kırılmıyorsa tamamdır çok kalın olmayacak şekilde oyup içine harcımızı koyuyoruz. Elimizi hafif sulu şekilde ucunu parmaklarımızla yukarı doğru kaldırarak kapatıyoruz. Kızgın yağda kızartıp servis yapıyoruz. Bu malzemeden 30 tane köfte çıktı. Afiyet olsun…
PATATES KIYMALI TOP KÖFTELER
Gerekli malzemeler:
500 gr kıyma
1 Adet küçük soğan
Biraz kıyılmış maydanoz
Biraz bayat ıslanmış ekmek
1 Adet yumurta
Et baharatı
Pul biber
Karabiber
Kızartmak için:
Sıvı yağ
İçi için:
2 Adet haşlanmiş patates
1 Çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 Çay kaşığı kadar tuz
Tarifi:
Öncelikle az yağlı kıymamızın içine kıyılmış maydanozu, soğanı, yumurtayı ve baharatları koyup, bayat ekmek içlerini de başka kapta su ile ıslayıp biraz bekliyoruz. Daha sonra bayat ekmeklerin fazla suyunu süzüp harcımızın içine koyup güzelce yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz kıyma harcından kayısı büyüklüğünde parçalar koparıp haşladığımız patatesleri iyice ezip içine kaşar peyniri rendesini ve tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra dolma gibi oyduğumuz kıymanın içine bir tatlı kaşığı kadar koyup yavaşca kapatıyoruz. Elimizi suya batırıp düzeltiyoruz ve kızgın yağda iyice kızartıyoruz. Afiyet olsun…
FIRINDA PARMAK KÖFTE
Gerekli malzemeler:
500 gr yarım yağlı kıyma
Doğranmış maydanoz
1 Adet soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Domates,yeşil biber,havuç ,patates
Tarifi:
Öncelikle kıyma harcımızı elimizle yoğurup parmak gibi sıkmalar yapıyoruz. Daha sonra borcamın içine dizip kenarlarına sebzelerimizi düzüp üzerine domates salçasını suyla sulandırdıktan sonra üzerine döküyoruz. Fırında yarım saat kadar pişirip çıkarıyoruz ve servise hazırdır. Afiyet olsun…
ŞİŞ KÖFTE
Gerekli malzemeler:
400 gr orta yağlı kıyma
1 adet soğan
Yarım çay bardağı galeta unu
Yarım kahve fincanı sıvıyağara
Tuz, karabiber, yenibahar
Tarifi:
Soğanları rendeleyelim. Kıyma ve diğer malzemeleri bir kaba alarak hamur yoğurur gibi yoğuralım. İyice yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak şişe dizelim. Aralarına biber ve çeri domatesleri koyalım isteğe göre. Üstlerine sıvı yağ sürerek ızgarada pişirelim. Afiyet olsun…
KİMYONLU KÖFTE
Gerekli Malzemeler:
1 Kg Kuzu Kıyma
2 Tatlı kaşığı Kimyon
Bir miktar kaya tuzu
Bir miktar karabiber
4 Tatlı Kaşığı Sızma Zeytinyağı
Bir miktar kırmızıbiber